Je bent een starter en zoekt een huis. Dat is niet altijd even makkelijk, met name in de grote stad. Hoogopgeleide starters verdienen vaak te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om te kunnen voldoen aan de hoge inkomenseisen die de vrije huursector stelt. Het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans denkt een oplossing te hebben.
Heijmans zette een project op dat speciaal is gericht op deze doelgroep. Met het project Heijmans One wil het bedrijf twee problemen oplossen. Enerzijds het tekort aan huizen, en anderzijds de vele braakliggende terreinen rondom steden, waar vooral vanwege de slechte huizenmarkt geen grote en kostbare projecten worden gestart.
Heijmans produceert huizen die binnen een dag geïnstalleerd kunnen worden. De huizen zijn gericht op singles en de huurprijs ligt tussen de 700 en 800 euro. Het project is nu opgepikt door grote steden als San Francisco, Londen en New York, waar men naar de mogelijkheden voor dit project wil kijken. Een stukje Nederland overzee.
Sinds december is het project in Amsterdam op kleine schaal gerealiseerd. Er staan twee huizen op het Zeeburgereiland. Proefbewoner Carmen Felix zal het huis voor drie maanden bewonen en al haar bevindingen op woongebied communiceren. Arjan Hofmann, communicatieadviseur van Heijmans: “De gemeente Amsterdam heeft ons toestemming gegeven om tot het einde van dit jaar de huizen te laten staan, we zijn nu druk bezig een plan op te zetten om hier de beste invulling aan te geven.”
Volgens Hofmann komt de interesse voor het project van Heijmans vanuit heel de wereld. In Nederland zijn er concrete plannen om de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch te voorzien van deze kant-en-klaarhuizen. De drie steden moeten de eerste dertig woningen gaan herbergen. Hoeveel er na die dertig huizen zullen volgen, is nog niet duidelijk. “We moeten eerst onderzoeken hoe groot de markt is en ons eigen bedrijfsmodel verder ontwikkelen. We willen uitvinden hoeveel we kunnen produceren, hier én in het buitenland.”, aldus Hofmann.
Kijk voor meer info op HP de tijd, artikel van Iris Verhuisdonk
Leave a reply